maandag 9 april 2012

Herkomst: uit de volle grond


Een tijdje geleden was ik bij een vriendin in Bonn. En altijd als in het buitenland ben, verbaas ik me er weer over hoeveel simpeler de mensen er leven in vergelijking met Nederlanders. Mijn vriendin woont in een wijk in Bonn en de inwoners van het blok delen een grote tuin. Overal zag ik tafels staan met stekjes, kruiden, potjes en plantjes. We wandelden door het bosje naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Alles ecologisch en biologisch, hoe leuk! En niet eens duurder dan de producten in Nederland. Terwijl bio of eco in Nederland wel echt veel duurder is. 

Een grappig feit: ik bestel potjes biologisch eten en biologische melkpoeder, voor mijn dochter van 1, in Duitsland. Dan betaal ik net zoveel als voor het 'gewone' eten hier in de supermarkt. Terwijl als ik het betreffende merk in Nederland koop ik 1/3 meer betaal. Dus de 9 euro verzendkosten, die ik overigens met 2 buurvrouwen deel, zijn het verschil in prijs wel waard.

Verbaasd ben ik wel over meer dingen wat eten en lifestyle betreft. Bijvoorbeeld het advies om plantaardige margarine te eten en geen roomboter want dat is zo vet en...vet is slecht voor je? Draai het margarinepakje eens om en zie wat je aan ongevraagde extra's binnenkrijgt: gemodificeerd zetmeel, bewaarmiddel, voedingszuur, aroma, kleurstof en vitamines. Dat zit allemaal niet in echte roomboter. Zouden al die toevoegingen minder slecht zijn dan vet? En zo ligt de supermarkt bomvol van dit soort producten. Je denkt dat je kaas (of vul hier maar een product in) eet, maar ook daar zit van alles in waarvan je eigenlijk niet eens weet waar het vandaan komt, wat het met je doet en of het wel goed voor je is. "Door de EU goedgekeurd" staat er dan, dus het zal wel niet schadelijk zijn. Nou, daar zijn de meningen nogal over verdeeld.

En het meest bizarre is eigenlijk nog wel, dat het allemaal draait om geld. De fabrikant wil zo veel mogelijk aan de consument verkopen en verdienen. Jouw gezondheid staat niet op z'n prioriteiten lijstje. De consument wil zo veel mogelijk waar voor zo min mogelijk geld. En wil eigenlijk wel gezond blijven maar als dat meer geld kost, haken we af. Het is toch logisch dat er dan iets raars gebeurd met voeding, gezondheid en eetpatronen. Het is logisch dat als je de goedkoopst mogelijke pizza koopt, je de grootst mogelijke rotzooi krijgt.  Een echte tomaat uit de volle grond is duurder, een echte paprika ook, champignons, parmezaanse en zo door. Als je een goedkope versie van iets koopt, is er aan geknutseld en in dit geval aan het voedsel. En vergis je niet, je betaald hoe dan ook. Misschien niet met je portemonnee, maar wel met je gezondheid. Zolang we niet bereid zijn om eerlijke producten te kopen en er meer voor te betalen, gaat dat niet veranderen.

Een avondje op het Food Film Festival bevestigde dit. In de openingsspeech vertelde de oprichter dat we in de geschiedenis nog nooit zo weinig van ons inkomen hebben besteed aan voeding. Wat je in de supermarkt vindt is redelijk betaalbaar. We weten wat eten kost, maar we kennen niet meer de waarde ervan. Tijdens die avond ging ik, uiteraard, een film kijken: Mugaritz BSO. Met open mond keek ik naar de beelden. In de voorstukjes prachtige kleuren en vormen van vruchten, groenten en zaden. In de film de emotie van eten in smaak, beeld en geluid. Hoe klinkt eten? Het was echt schitterend. Maar ik dacht wel bij mezelf: wat hebben we gedaan? Het is zo mooi gemaakt allemaal.

Toen ontdekte ik iets, waar ik me nog meer over verbaasde. Ik las voor de zoveelste keer Genesis 1 toen ik naar een stukje Bijbelonderwijs luisterde over...het huwelijk. Wat hier niet direct iets mee te maken heeft maar toch ook weer wel, dat bleek. Dit eerste hoofdstuk van de Bijbel ben ik al zo vaak tegen gekomen en elke keer komt er weer iets nieuws en zinnigs uit. In dit geval ging het om ‘herkomst’. Waar kom je vandaan. De Engelse vertalingen zeggen dat God zei dat de hemelen lichten moesten voortbrengen, de zee├źn de vissen, de aarde de andere levende wezens. En toen werd de mens geschapen, uit...de aarde. Een vis kan niet leven op het droge, een zoogdier niet in het water, geen van ons in de ruimte zonder zuurstof. Dat waar je vandaan komt, zegt iets over wat je nodig hebt. Hoezo denken we als mens te kunnen leven van een tomaat die niet uit de volle grond is voortgekomen maar op glaswol of iets dergelijks? Zoiets heet ‘misbruik’ in de zin dat het niet gebruikt wordt zoals het bedoeld is. Misschien voor non-believers niet echt steekhoudend, maar wat mij betreft logisch. “Mensch, haal toch je eten uit de volle grond".

1 opmerking:

  1. Prachtig Anna! Wat heerlijk om dit te lezen. Liefs die vriendin uit Bonn

    BeantwoordenVerwijderen