dinsdag 23 april 2013

Je eigen boontjes doppen

Dubbel gedopte tuinboon
Sinds ik doperwtjes heb ik ontdekt, kijk ik nog meer uit naar het voorjaar! En dan niet de doperwtjes uit blik, vriesvak of pot, maar de verse doperwten die je zelf nog moet doppen. Voorjaar is doperwtjes tijd. Ze zijn dan heerlijk zoet en, als je ze goed bereid, lekker knapperig.

Het doppen van de erwten kost wel wat tijd ja, dat moet ik eerlijk toegeven. En als je die tijd niet hebt, moet je er niet aan beginnen. Maar voor mij was het onlangs een uitstekend excuus om een hele tijd in de zon te zitten terwijl ik doperwten en tuinbonen aan het doppen was. Twee kilo wel te verstaan dus ik was wel even zoet. Best een meditatief karweitje hoor, ik kan het iedereen aanraden: je eigen boontjes doppen!

Hier een lekker recept en het verslaat echt by far de niet-verse producten. Een hap kleine knapperige balletjes in je mond en als je gaat kauwen proef je zoete smaken met een heel klein beetje bitter, mjamm!
En als je het doppen eenmaal gedaan hebt, is dit gerecht in zo'n 15 minuten klaar.

Lente pasta met doperwtjes en tuinboontjes
(voor 4/5 personen, vegetarisch)

Benodigdheden
1 kg verse doperwten
1 kg verse tuinbonen
350 gr cherry tomaatjes (in helften gesneden)
olijfolie
zeezout 1 teentje knoflook, fijngesneden
paar takjes tijm, de blaadjes fijngesneden
500 gr pasta (ik zou pappardelle nemen)
300 gr feta

Dop de doperwten
Dop de tuinbonen, de grotere witte tuinbonen haal je eruit en die dop je extra. Dat is meer werk maar het is het dubbel en dwars waard voor de smaak
Zet een pan ruim water op voor de pasta, als het water kookt doe je de pasta in de pan en kook je het tot het al dente is. In die tijd kun je de groentes bereiden
Snij de knoflook fijn en doe deze met twee eetlepels olijfolie nog koud in een ruime koekenpan
lente pasta met doperwten en tuinbonen
Zet dan deze pan op het vuur, als de knoflook begint te kleuren voeg je de tomaatjes toe. Die roerbak je even. Daarna voeg je de doperwten en tuinbonen toe, de fijngesneden tijm en wat zeezout
Ook dit roerbak je even op hoog vuur en dan laat je het op laag vuur een ruime vijf minuten pruttelen Zeker niet langer anders verliezen de doperwten en tuinbonen hun knapperige bite. Proef gewoon even een erwt of ze al lekker zijn en je weet of het klaar is
In de vijf minuten dat je groentes pruttelen, check je of de pasta klaar is en giet je deze af

Serveer op voorverwarmde borden en brokkel er de feta overheen
Geniet van dit heerlijke voorjaarsgerecht.




Misschien nog leuk om te weten...
Al dente betekent dat je de pasta niet helemaal gaar kookt, zodat hij nog een bite heeft. Dit betekent dat je 2 minuten voor de aangegeven kooktijd even checkt (er gewoon in bijten) of de pasta nog korrelig proeft of niet. Korrelig is niet lekker dus dan nog een minuutje langer koken. Dit is ook beter voor je spijsvertering, je darmen/maag hebben dan iets om aan te werken.

Wat voor pasta kies je? Dit is mijn eigen idee erover. Ik heb nu gewoon een pak gepakt wat ik in mijn keukenkastje had, maar vond dat niet helemaal ideaal. Holle pasta's vind ik meer geschikt voor als je er een dikkere (romige) saus bij serveert. De pasta vult zich dan met die saus. De pasta die ik nu had was vrij groot, dus er zaten af en toe doperwten in maar dat is niet heel spannend. Dan zijn lange pastaslierten lekkerder, de kruiden en olie gaan daar aan kleven en geven de hele pasta een lekkere smaak.






 


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Er is een fout opgetreden in dit gadget