dinsdag 9 april 2013

Selluf doen!

Sinds we in ons huis zijn komen te wonen, inmiddels 7 jaar, staat de achtertuin op ons verlanglijstje om eens goed aan te pakken. Na 7 jaar zijn de tuinplannen meegegroeid met ons gezin. Geen grote bloemenborders of een landschapstuin meer...maar een trampoline, veel gras als voetbalveld, een zandbak voor de jongste, schommels en ergens in een hoekje nog een terras voor papa en mama.

zelf roosjes kleien
van marsepein (40!)
Vorig jaar toch maar eens een offerte aangevraagd. Voor ons meest simpele eigen idee stond er 10.000 euro. Oei, dat is best een fors bedrag. En niet eens onterecht. Maar voor dat geld kunnen we ook onze keuken doen, of de hal, of de dakkappel, of....er gaat dus geen 10.000 euro naar de tuin. Misschien een weekje vrij nemen en het zelf doen? Opperde ik voorzichtig bij mijn echtgenoot. Hij was er wel voor in. Dan had hij tenminste iets 'te doen'. 

Zelf de boom eruit halen,
dochter kijkt toe
Afgezien van dat het echt heel veel sjouwwerk was (van alles eruit en van alles er weer in), wat ik heerlijk aan de spierballen van m'n echtgenoot heb overgelaten, was het gewoon heel leuk om dit zelf te doen. Bomen eruit, grond omspitten, hier en daar wat ompoten...dankzij google vind je antwoord op alle vragen die je hebt (veel geleerd dus). En dan samen naar de kweker met een kar om bomen uit te zoeken en deze zelf in de grond zetten. Samen een boom planten heeft iets bijzonders. Zelf doen is leuk! Je hebt het resultaat zelf in de hand en de weg ernaar toe maakt dat je eigenlijk meer betrokken bent met het hele proces. Dit is nu echt onze tuin, en dat geeft voldoening. En dat het dan niet zo perfect wordt als wanneer een specialist het doet, is toch niet zo erg?!

Maar dat werkt natuurlijk alleen als je er tijd, ruimte en energie voor hebt. Ik ben dolblij dat ik het buitenschilderwerk aan een schilder kan overlaten. En 9 jaar geleden ging ik na 1 week héél ambitieus 'katoenen luiers met de hand wassen', heel snel over op pampers! En de vaatwasser en wasmachine, halleluja dat die er zijn. Maar het is jammer dat we nu zo druk zijn dat we bijna niets meer zelf doen. Vind ik.

zelf een buxushaagje ompoten
Vroeger werd je nog beoordeeld op hoe schoon je je stoepje had geveegd. Dat is nu allang niet meer zo, gelukkig maar. 100 jaar geleden waren vrouwen soms heel hoog opgeleid, om vervolgens huisvrouw te worden op het moment dat ze trouwden. We hebben enorm veel vrijheid gewonnen nu we niet meer in dat stramien hoeven te leven. Toch denk ik dat we nu soms ook heel onvrij zijn, door de verwachtingen van onze omgeving, die van onszelf en door hoe druk we zijn met werken, carrière en alles wat we moeten doen.


zelf een geweldige verjaardags
cake maken

Ik hou erg van dingen 'selluf doen', it's in my nature. Soms denk ik, stel dat er iets gebeurd waardoor internet en computers er niet meer zijn, dan kan ik tenminste zelf m'n brood bakken, jurk naaien en groenten kweken in m'n achtertuin. Het lijkt me wel wat!Geen opmerkingen:

Een reactie posten